Wie de geschiedenis niet kent is gedoemd om hem te herhalen.

cover-bosma

Zuid Afrika, vele denken dan aan het apartheidsregime of het kolonialisme. In het westen leeft er bij vele een geïdealiseerd beeld van zuid Afrika, het land waar het apartheidsregime is afgeschaft en waar blanken en zwarte in vrede naast elkaar kunnen leven. Helaas is de werkelijkheid anders. Sommige zullen wellicht het boek ‘minderheid in eigen’ land van de PVV politicus Martin Bosma kennen.  In ‘minderheid in eigen land’ beschrijft Bosma hoe het ANC een volksoorlog uitvocht met de grootste anti-apartheidsbeweging van Zuid-Afrika, Inkatha, met 20.000 doden. In dit interview met Pauw legt Bosma het goed uit. Na de machtovername van het ANC is het oude apartheidsregime afgeschaft en in feite vervangen door een nieuw apartheidsregime die ik voor het gemak ‘de ANC-apartheid’ noem. Vandaag de dag heerst de ANC-apartheid nog steeds. Vooral in de trend van nationalisatie. Weinigen weten dat Zuid Afrika er economisch erg slecht voor staat. In media wordt dat volledig doodgezwegen (zie hier). Alleen het Financiële Dagblad wordt er aandacht aan besteed (zie hier). De regeringspartij ANC geeft hierbij de blanken minderheid de schuld van eigen falen. Dit gaat zelfs zo ver dat de zittende president Jacob Zuma de grondwet wil wijzigen om particuliere bouwgrond van de Afrikaners te onteigen. Nu worden Afrikaners nog uitgekocht door de overheid, maar niet voor lang als het aan het ANC ligt. Jacob Zuma zij op de zesde dag van de nationale politieke conferentie van het ANC dat de onteigening van land zonder compensatie toegestaan zou moeten worden waar dit ‘noodzakelijk’ en  ‘onvermijdelijk’ zou zijn.

En nogmaals in de media wordt dit volledig doodgezwegen. Deze politieke situatie lijkt er op wat al eerder is gebeurd in Zimbabwe. Na de Britse Koloniale periode volgde het Blanke minderheidsbewind. Dat werd weer in 1980 beëindigd. Het Zwarte meerderheidsbewind trad aan onder de dictatoriale Robert Mugabe. Robert Mugabe had steeds meer dictatoriale trekjes en wilde een eenpartijstelsel. De Noord-Ndebele kwamen in opstand tegen de onderdrukking. De regering onder Robert Mugabe viel Noord-Ndebele om de bevolking te ontwapen. Om een lang verhaal kort te maken de oorlog werd gewonnen door Noord-Ndebele met als gevolg 20.000 doden. Vlak hierna werd de positie van president Robert Mugabe uiterst impopulair. Hetgeen wat Mugabe veel zorgde batte. Om zichzelf weer populair te maken stelde hij hetzelfde voor wat nu ANC president Jacob Zuma voorstelt: onteigen van landbouwgrond. Mugabe ging inderdaad op grote schaal landbouwgrond van de blanken boeren onteigen en gaf dat aan de zwarten. Ondanks dat deze nationalisatiepolitiek werd weggestemd in een referendum in februari 2000 ging Mugabe met zijn plannen door. Met alle gevolgen van dien. In 2001 stortte de agrarische sector in. Door het instorten van de agrarische sector steeg de werkloosheid tot bijna 85% en ontstond er een hongersnood. Een derde van de bevolking is afhankelijk van humanitaire voedselhulp uit het buitenland. De problemen zijn zelfs vandaag de dag niet opgelost. Helaas is dit geen informatie wat ik verzin het is gewoon te lezen op wikipedia (zie hier).

Het Zuid Afrika onder het bewind van Jacob Zuma glijd af naar Zimbabwe 2.0. Als de nationalisatiepolitiek werkelijk door het ANC wordt voortgezet zal wat in Zimbabwe is gebeurt de bittere realiteit worden. Ondertussen heeft de media in het westen een soort Israël-effect. ‘Bericht er maar niet over zij zijn onderdrukt geweest’. Met zij wordt dan de zwarte bevolking in Zuid Afrika bedoelt of met de joden in Israël.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s