Heeft de mens invloed op het klimaat?

S

Klimaatverandering, een onderwerp wat mijn interesse heeft gewekt toen Donald Trump aan de macht kwam. Trump wil zo snel mogelijk van het klimaatakkoord van Parijs af. Trump gaat zelfs verder en noemt klimaatverwarming een hoax. Precies het tegenovergestelde was Obama, die klimaatverandering het grootste probleem van onze tijd noemde. Rondom klimaatverandering spelen ook interessante complottheorieën. De klimaatalarmisten zoals Obama zouden voorstander zijn van meer centrale macht via vrijheidsinperkende regels en wetten. De klimaatsceptici zoals Donald Trump worden financieel gesteund door de grote oliebedrijven. Zo beschuldigen de klimaatalarmisten en de klimaatsceptici over en weer. Maar wie heeft er gelijk? Laten we beginnen te stellen dat wij de mensen de laatste paar duizend jaar druk bezig zijn geweest om huizen, wegen, burgen, viaducten en… aan te leggen. De natuur heeft grotendeels plaats moeten maken voor dit nieuwe systeem. Hele bossen zijn verdwenen. Dit systeem brachten natuurlijk de Romeinen mee. Dit systeem zijn we later “onze beschaving” gaan noemen. Het systeem van ontbossen gaat vandaag de dag onverminderd verder (zie hier). Sinds de industriële revolutie zijn we op grote schaal fossiele brandstoffen gaan gebruiken. De mens heeft naar mijn mening door het op grote schaal gebruiken van fossiele brandstoffen en het ontbossen zeker invloed op het klimaat, maar laten we eens de geschiedenis samenvatten en vooral eens kijken naar de periode voor de industriële revolutie.

Als je goed naar de geschiedenis kijkt zie je een duidelijk patroon. Vele klimaatsceptici dragen de warme middeleeuwse periode aan als bewijs dat het klimaat steeds door de geschiedenis heen verandert. Tijdens het middeleeuws klimaatoptimum, ook wel bekend als “de middeleeuwse warme periode” was het in Nederland mogelijk om wijn te verbouwen. In Nederland was het destijds zo warm als de gemiddelde temperatuur in zuid Frankrijk. In Nederland was het destijds warmer dan nu. En nu worden er op grote schaal gebruik gemaakt van fossiele brandstoffen. Deze periode ging voorbij en bracht ons naar de kleine ijstijd. In West-Europa was het zo’n 1 à 2 graden. Rond de 18e eeuw begon de temperatuur weer warmer te worden. Begin de 19e eeuw begon de industriële revolutie. Het klimaat warmde weer op.

Nu zijn er wetenschappers uit Rusland die voorspellen dat we tegen 2030 een nieuwe ijstijd kunnen verwachten (zie hier). Zo zijn er meer Russische wetenschappers die een nieuwe ijstijd voorspellen.

Habibullo Abdussamatov

Valentina Zharkova

Volgens de Russische wetenschappers neemt de zonne-energie af. Dat is te zien aan een vlekkeloze zon. In dit artikel wordt het goed uitgelegd (zie hier).

We kunnen de conclusie trekken dat we een duidelijk patroon zien van warme naar koude periodes die beïnvloed worden door de zon. Desalniettemin vind ik dat we kritisch naar onszelf moeten kijken. Met name de ontbossing. Helaas kan daar de gewone man en vrouw ook niet veel aan veranderen, want vele beslissingen worden genomen door de elitaire laag.    

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s